زندگی نامه |‌ بانو زهرا زمردیان شهشهانى (همسر حسين شهشهانى)

اوان زندگی و تحصيلات

 بانو زهرا زمردیان در سال ۱۲۹۸ در خانواده ای اهل تقوا در تهران متولد شد .او بزرگترین فرزند خانم شوکت زمردیان و آقای محمد علی ساعتچی بود. بعد از اتمام تحصیلات ابتدایی در مدرسهُ شوكتيه برای تحصیلات متوسطه به مدرسهُ شمس المدارس تهران رفت و تحت نظر استادانی چون بدیع الزمان فروزانفر به تحصیل در رشته ادبیات پرداخت و در سال ۱۳۱٧ به دریافت گواهى نامه دوره دوم تحصيلات متوسطه از وزارت معارف، اوقاف و صنايع مستظرفه نایل گردید. سپس بانو زمردیان در هنرستان عالی بانوان تهران به تحصیل ادامه داد و در سال ١٣١٩ موفق به کسب گواهی نامه پايان تحصیلات دوره عملی در شعبه خیاطی از وزارت بازرگانی و پیشه و هنر شد. وی در این دوره شاگرد آقای هامبارسون طراح لباس فرانسوی بود.

همسر و فرزندان

بانو زمردیان بعد از اتمام تحصیلات با آقای سید حسین شهشهانی ازدواج کرد. آقای شهشهانی از قضات دانمشمند و صاحب منصبان ارشد وزارت دادگستری و دارای درجه اجتهاد در حقوق و فقه اسلامی بود. همسر بانو زمردیان با طی سلسله مراتب اداری به درجات عالی از جمله معاونت و کفالت وزارت کشور و دادگستری نایل گشت. او به كرّات مفتخر به دريافت احكام و نشان لياقت از طرف شخص اول مملكت گرديد و از همکاران مرحوم دکتر محمد مصدق بود.

بانو زهرا زمردیان دارای شش فرزند بود که اسامی آنها به ترتیب پروین بانو، پریوش بانو، زرین بانو، سید احمد، پریچهر بانو و شهلا می باشند. همه فرزندان بانو زمردیان دارای تحصیلات عالیه بوده و با مشاغل حرفه ای سالهاى متمادى در اجتماع خدمت کردند.

بعد از فوت موحوم سید حسین شهشهانی در سال ۱۳۴۰، بانو زمردیان با وجودی که هنوز در سنین جوانی بود، اما نقش مادری و پدری را برای تمام فرزندان یک تنه به عهده گرفت و مابقی سال های عمر خود را صرف تربیت، تحصیل و کمک به فرزندان خود نمود.

در زمان نوشتن این زندگینامه (مرداد ١٣٩٨) از بانو زمردیان دو فرزند در قید حیات می باشند. یکی آقای دکتر احمد شهشهانی استاد سابق دانشگاه تهران و دانشگاه ايالتى کالیفرنیا و دیگری خانم شهلا بانو شهشهانی حسابدار خبره است.

شيوهُ زندگی

علاوه بر تعلیم و تربیت و کمک به فرزندان خوب و مفید برای اجتماع، بانو زمردیان از خصایل و کمالات ویژه ای برخوردار بود که از جمله آن می توان به آرامش بخش بودن او، و صبر و محبت و متانت و فداکاری و مهمان نوازی او اشاره کرد.

وی کاملا مقید به رعایت احترام و ادب و داشتن نظم در انجام وظایف فرزندان هم در داخل منزل و هم در خارج از منزل بود. بانو زمردیان علاقه فراوانی به ادبیات و شعراى ايران از جمله سعدی، حافظ و مولوی و دیگر حکمای ایران داشت. او غالبا در مکالمات و محاورات روزمره خود از اشعار شاعران و حکایات پندآموز و جملات قصار استفاده فراوان می کرد.

بانو زمرديان غالبا از مهربانی و مهر و محبت و اهمیت اندیشه در زندگی انسان سخن می گفت و اشعاری مانند ابیات زیر همیشه ورد زبان ایشان بود:

از محبت خارها گل می شود

از محبت سرکه ها مل می شود

ای برادر تو همین اندیشه ای

مابقی ات استخوان و ریشه ای

بانو زهرا زمردیان همواره فرزندان خود و اطرافیان را به داشتن صبر و شکیبایی و تحمل در مقابل پست و بلند روزگار تشویق می کرد.

از دیگر ویژگی های بانو زهرا زمردیان کمک به فقرا و مستمندان و همچین داشتن روابط حسنه با همسایگان و اطرافیان بود. وی همواره تاکید فراوان به رعایت عدالت و انصاف داشت. او انسانى با ايمان، خداپرست، نيكو سخن و معتقد به پاداش برای نیکوکاران بود و معمولا اشعار نغز زیادی از شعراى ايران در حافظه داشت كه  در سخنان خود به كار مى برد. از جمله این چند بيت، در خصوص نیکوکاری و مروت و مدارا، كه به کرات از ایشان شنیده می شد.

تو نیکی میکن و در دجله انداز

که ایزد در بیابانت دهد باز

هر چه كنى، به خود كنى 

گر همه نيك و بد كنى

آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرفست

با دوستان مروت، با دشمنان مدارا

سال‌هاى آخر

علاوه بر كمك فرزندان بازمانده، در سال هاى آخر دو بانوى  خدمتگزار مهربان از بانو زمرديان مواظب و مراقبت كردند، و لازم است  از بانوان ميترا خسروى و زهره ميرزائيان نام برد.

بانو زمردیان در طول مدت عمر پربار خود با مشكلات زیادی مواجه و متحمل مصائب فراوان  شد، اما با وجود تمام سختى هاى زندگی با آنها صبورانه به مبارزه پرداخت، و در زمان حيات پربار خود منشاء خیر و برکت و کمک برای  اعضاى خانواده و فامیل و اطرافیان بود.

آرامگاه

بانو زهرا زمرديان در روز جمعه ١٩ مرداد ١٣٩٧ رخت از جهان بربست، و در بهشت زهرا در قطعه ٦٦ رديف ١٠١ شماره ٢ در كنار فرزند ارشد خود پروين بانو شهشهانى مدنى مدفون گرديد. روان پاكش غريق رحمت الهى باد.

مدارك تحصيلى

ذيلاً تصوير مدارك تحصيلى بانو زهرا زمرديان شهشهانى را در چهار مرحله تحصيلى از ابتدايى به دورهُ اول متوسطه و دورهُ دوم متوسطه و مرحله نهايى تجربى، ضمن ارائه دو نمونه كارنامه تحصيلى براى آشنايى خوانندگان با فرم، نام، محل صدور و ديگر ويژگى هاى اين مدارك در گذشته نشان داده شده است.